Followers

01 June 2010

Buat yang TERSAYANG sempena World Cup 2010



Untuk isteri / awek/ kekasih tersayang*,


Dimana saja berada

Ayang /Anja / Honey /Darling / Dinda / Intan payung / gunung berapi etc *

1. Seperti yang sedia maklum , abang setiap bulan terpaksa menghadapi perangai ayang yang berubah mengikut pasang surut bulan setiap bulan tanpa gagal. Abang selalu menjaga hati ayang tanpa gagal ketika kedatangan period ayang tanpa soal. Abang jaga ayang bagaikan menatang minyak yang penuh. Amat besarnya pengorbanan yang abang lakukan selama ini untuk menjaga kerukunan perhubungan kita yang telah bertapak sejak lama? Kini relakah ayang melakukan pengorbanan yang agak kecil terhadap abang?

2. Dr. Joseph Blatter dari Klinik FIFA telah mengesahkan yang abang akan mengalami period abang yang hanya berlaku 4 tahun sekali ini dari 11hb Jun 2010 hingga 11 Julai 2010. Kesan period ini mungkin akan berlanjutan sehingga seminggu selepas tarikh tersebut. Abang akan menghadapi masalah untuk tidur malam dan mungkin berjaga hingga ke awal pagi Untuk mengurangkan tekanan dan mood abang dalam tempoh tersebut, preskripsi dan cadangan di bawah ini telah disarankan :-

3. Dalam tempoh tersebut ayang dikehendaki sentiasa membaca berita sukan pada akhbar harian yang menfokus tentang Piala Dunia 2010 di South Africa. Jika ayang gagal melakukan perkara ini, ayang mungkin rasa terabai jika tidak dapat berkomunikasi dengan baik dengan abang pada masa tersebut. Oleh itu ayang janganlah komplen jika rasa diri diabaikan dalam masa period ini.

4. Dalam tempoh period abang ini adalah dimaklumkan bahawa ayang akan diberi kebebasan untuk menonton rancangan tv kegemaran ayang dari bermula dari 6 pagi hingga ke 9 malam. Manakala dari 9 malam ke 6 pagi, abang yang akan memegang remote control dan hak memilih chanel yang digemari. Ayang dilarang sama sekali menjerling ke arah remote control pada masa tersebut.

5. Jika ayang terpaksa melintasi di hadapan tv di waktu tersebut, ayang hendaklah tunggu sehingga masa rehat atau commercial break ataupun merangkak perlahan-lahan agar tidak menganggu konsentrasi abang.

6. Semasa perlawanan langsung disiarkan, abang seakan buta, pekak dan juga bisu kecuali bila abang memerlukan pertolongan ayang untuk membuat air atau mengambil makanan ringan. Kasih sayang abang akan bertambah kepada ayang jika ayang sentiasa memastikan makanan ringan sentiasa tersedia untuk abang semasa perlawanan berlangsung.

7. Ayang adalah dialu-alukan untuk duduk dan menikmati perlawanan bersama abang tetapi ayang hanya boleh bercakap semasa half time atau commercial break. Ayang dilarang sama sekali menggoda abang pada masa ini terutama jika pasukan yang abang sokong sedang ketinggalan atau berada diambang kekalahan.

8. Replay untuk setiap gol yang dijaringkan adalah amat penting. Berapa kali replay disiarkan abang tetap mau melihatnya. Ayang tak perlu merungut mengata bahwa gol tu dah tengok kenapa nak tengok lagi?

9. Ayang perlu memberitau saudara mara atau rakan karib bahwa jemputan ke jamuan atau kenduri yang diadakan selepas 9 malam ke atas yang memerlukan kehadiran abang tidak dapat dipenuhi kerana abang tak nak pergi.

10. Jika kawan abang menjemput kita ke rumah mereka untuk menyaksikan perlawanan langsung bersama-sama, maka ayang perlu bersiap sedia dengan kadar segera?

11. Selepas period abang ini abih..ayang dilarang merungut :
nasib baik world cup 4 tahun sekali jer? kerana abang telah immune dengan rungutan tersebut dan juga selepas period ini akan ada pula English League, Italian League, UEFA League, Piala Malaysia dan lain-lain.

12. Atas kerjasama dan timbang rasa ayang ini, jika pasukan yang abang sokong menang piala dunia atau player yang abang sokong menang kasut atau bola emas..pandai-pandai la ayang bodek abang untuk dapatkan hadiah?. Jika sebaliknya? hendaklah ayang turut berduka?.

13. Akhirkata. Majulah sukan untuk negara!.


Abang yang sentiasa menyayangimu walaupun period ayang datang setiap bulan.


Suami / bf / kekasih yang tersayang *

* potong mana yang tidak berkenaan.


Aku~Go SPAIN go!

20 May 2010

Jika Semuanya PUTIH


Cuba kita bayangkan semua benda di sekeliling kita berwarna putih!

Sudah pasti bosan dan sangat membosankan!

Kalau satu warna sahaja pasti tidak menarik dan menawan. Kalau semuanya putih pasti tidak realistik. Andai semuanya hitam pun pati membosankan. Kehidupan ini ibarat lukisan yang bewarna-warni. Ada orang yang mengintai kejahatan walaupun hatinya membisikkan kebaikan. Inilah yang dinamakan lumrah kehidupan.


Hidup ini umpama lukisan. Andai kain yang berwarna putih, kita corakkan dengan warna putih pasti lukisannya tidak timbul atau tidak tersampai. Mana mungkin kita lihat kontras warna dan keindahan. Jika cuma warna hijau tentu lukisan jadi kaku. Apapun jika kanvas putih dipalitkan hitam akan lahir sebuah lukisan. Lukisan tentang sebuah cerita.


Jika kita calitkan, corakkan pelbagai warna, maka timbullah sebuah keindahan. Di sana ada merah, biru, kuning, hitam, jingga, putih, oren, ungu, dan hijau. Bayangkan betapa indahnya lukisan itu. Terlahirlah wajah-wajah dalam bentuk warna-warna. Jika asyik warna indah jangan lupa di sana ada hitam yang kita benci. Jika seluruhnya putih... membosankan! Jadi kenapa takut pada hitam. Bukankah hitam itu menghidupkan?

Ini yang dikatakan haq dan bathil itu paut-memaut atau hidup-menghidupkan. Akhirnya mereka bersatu dan tidak dipisahkan. Perhatikan jika memakai satu warna sahaja, memang membosankan. Rumah warna merah, kereta merah, baju merah, kasut merah, alatan rumah merah, semuanya merah. Andaikata semua bunga berwarna merah semata-mata, tidak ada kuning, putih, biru dan seumpamanya... aduh seakan si Penciptanya tidak hebat! Seandainya semua berkaki dua, tidak ada berkaki empat, enam, lapan, sepuluh, seratus... Bosan. Tidakkah kita sedar ada yang tidak berkaki langsung! Hebatnya Penciptaan!


Aku~~Indahnya sebuah lukisan kehidupan jika kita belajar untuk mencorakkannya mengikut panduan

19 May 2010

Unit Ekuin IVM


Ni masa mula-mula kitorg baru sampai

Minggu ke-2 aku berada di IVM ni. Setakat ni, masih sronok lagi. Itu yang aku rasa ar. Hehe. Nak tau sebab pe? Sebab minggu ni aku ditempatkan di Unit Ekuin IVM. Kat unit ni terdapat pelbagai jenis baka seperti Clydesdale, Australian Stock Horse, Quaterhorse, Miniature Horse, Pony dan byk lagi. Byk gak kuda kat unit ni. Lebih kurang 70 ekor kesemuanya. Opsss... lupa nak btau, ada gak keldai kat unit ekuin. Mule pun ada. Mule ni kacukan antara kuda dan keldai. Saiz mule takdelah beso mane. Mempunyai ketua yang baik hati ----> Pn Suzie dan dibantu oleh pembantu veterinar yang peramah iaitu ----> Cik Norhidayah dan “otai” kat unit Ekuin IVM ni ----> En Alexander. Mr Alex ni mmg “care” bak kaa orang muda-muda. Hehe. Layan kepala gak ar. Senang kitorg nak berkomunikasi. Takde masalah ar.

Selain dari pengurusan, diorang ajar gak mcmne nak rawat kuda yang sakit. Diorg bagi tunjuk ajar macamne nak wat grooming kat kuda. Grooming ni penting. Lupa lak nak explain ape grooming. hehe. Grooming ni umpama kita bersihkan kuda dengan guna peralatan tertentu. Dalam istilah yang mudah umpama kita nak hias dan cantikkan kuda lah. Sape kata kuda tak perlu di cantikkan????

Petang semalam, En Alex memberi peluang untuk menunggang kuda. Kuda ini diberi nama RUBY. Kuda ni antara kuda yang PALING JINAK yang ada kat Unit Ekuin IVM. Ni pengalaman pertama aku menunggan kuda. Byk gak teknik nak tunggang kuda. Yang penting, kena tau perkataan apa yang nak disebut untuk bagi kuda berjalan dan bagi kuda stop. Mmg btol-btol dgr arahan si RUBY ni. Haha. Bagus-bagus. No wonderlah En Alex sayang si Ruby ni. Ruby ni asalnyaseekor kuda Rodeo. Xsangka kuda Rodeo yang aku pernah tgk kat MAHA 2008 kini ada depan mata, dapat tunggang, dapat pegang. Wow!
Best-best. Yang penting, menunggang kuda mmg byk guna energy. Aku dapat rasa peluh byk gile keluar. Patutlah Cik Hidayah cakap, “Chan if nak kurus try lah naik kuda selalu”. Perghh... kalo harga kuda macam harga ikan emas xpe gak. Bley aku beli 2-3 ekor, tapi ni mahal GILER! Yang Ruby ni pun harga dah dekat RM40 000. Baik aku beli kereta. Bley siap modified kreta tuh lagik. Mahal bangat. No wonderlah sukan berkuda dikenali sebagai sukan orang-orang kaya. Ada duit bley ar beli sekor dua. Hahaha.

Kali pertama menunggang kuda


Bersama Ruby

Harini keje x byk sgt. Just pergi balik ke Unit Arnab, untuk amek darah arnab. Yang penting, aku dapat amek darah arnab sebanyak 5 ekor. Perfecto! Byk gak arnab yang meronta-ronta. Maybe sebab cara kiorg handle x btol kowt. Xpe, yang penting arini aku dapat blajo sesuatu.


Aku~~Cuba belajar sesuatu untuk menghasilkan sesuatu.

14 May 2010

Aku, Unit Arnab IVM & Idea


Alhamdulillah baru sampai JB tadik kul 630pm. LAme gak x update. Nak update tapi malas sejak LI ni. Haha. Arini genap 5 hari aku berada di Institut Veterinar Malaysia (IVM), Kluang. X sangka aku practical. Haha. X pernah terpiki yg aku akan practical spjg pengajian ni. Mmg sronok beb. Mula2 ni kitorg di tempatkan di Unit Arnab. Unit Arnab yang diketuai oleh Puan Norzie bt Ismail. Byk sgt-sgt benda yang aku dapat blajo. Inilah benda yang aku cari slama ni.

Alhamdulillah aku hampir dapat. Sebab lepas ni aku akan ditempatkan di unit-unit yang aku pikir sebagai menjurus ke arah benda yang aku nak selama ni. Tempat lembu pedaging, lembu tenusu, kambing dan bebiri. Mmg itu yang aku nak, sebab tu aku amek Degree Bioteknologi ni. Sbb aku nak capai apa yang aku dah plan sejak sekian lama. Sejak sebelum aku masuk diploma lagi, sebelum aku abis SPM lagik. Insya Allah aku akan usaha yang terbaik. Mewujudkan suatu perniagaan yang berteraskan agriculture sejajar dgn agenda kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara Halal-Hub. Itu yang aku inginkan. Perniagaan bertemakan Halal-Hub.

Apa yang aku tgk, arnab ni berdaya saing gak cuma dari segi marketing kena pandai sket. Kena apply teknik SWOT dan 4P. Insya Allah after this if umur au pjg, perjalanan aku seperti skrg, aku akan cuba capai. Psssttt.....Kestabilan politik pun penting gak. Hehe.

Kadang-kadang aku mcm nak jek start semuanya skrg, tapi x bley gak. Kena sabo. Stahun jek lagi, insya Allah aku akan abes degree ni. Aku akan mengorak langkah sebelum aku sambung master dan pHD yang aku idamkan. Perniagaan mmg suatu bidang yang aku gilai sejak aku skolah rendah lagik. Haha. Parents aku dh tau benor dgn minat aku ni.
Tapi rugi gak ar kat sini x dpt nak blajo bidang Avian. Aku nak blajo pasal puyuh, ayam, itik muscovy. Walaupun dah pernah blajo, aku nak tgk paa lagi benda terbaru dalam bidang-bidang ni. Mane tau ada pertambahan. Dunia dah maju kan. Hehe.

After this masuk Unit Kuda. Dgr cite macam dapat naik kuda. Hopefully btol ar. Hehe. If btol, cara gak. Kuda x minat sgt cume aku penuh minat dgn taik kuda jek. Hahaha. SGT-SGT berguna kowt.

Aku~~X sabo Nak menunggang Kuda! Yehaaaa....

08 May 2010

Aku, Motor & LI

Busyner aku, baru ada kesempatan nak online. Adoiyai. Sronok gak balik kampung ni. Sok baru ada kat JB. Huhu. Pengalaman gak, dari UM-Kuantan naik moto. Haha. Panas terik woo. Terbakau rasa kulit. Tp xpe, yg penting happy. Hahaks. Kulit tgn berbelak (kata org ghanu), sebab glove ada lubang. Pedih wo sunburn. Nasib baik kecik jek lobangnya, if x payah gak. Nak wat camne, byk brg bwk balik. Penuh kereta. Tapi agak seronok ar naik moto, baru adventure. Tapi xde ar se'thrill' masuk utan dgn 4x4!

Malam ni ada bola, nak tgk tapi mcm penat. Dh lame bebenor rasenye x tgk bola. Pasni ada World Cup, tgk ar. Nak menghabiskan masa yang panjang semasa Lathin Industri (LI). Hehehe.

Haaa.... sebut pasal LI, mesti penat kan. 7 minggu. Lame gilo! Nasib baik LI bersama kawan2, xde ar kebosanang sgt. Pengalaman kerja yang pertama. Layan ar LI kat Kluang. Institut Veterinar Malaysia (IVM), tempat yang aku bakal menjalani LI. Sejam lebey gak dari JB ni. Layan ar. Bosan2, ujung inggu balik.
Plan nak jumpa kengkawan kat kuantan mlm ni if sempat. Best2. Jommmmmmm....

06 May 2010

Kisah Semalam

Awal gile bangun rini tapi x lak rasa ngantuk. Bkn main lewat semalam tido. Cube time study, lain lak cite. Tgh sarap kat dining tadik, tgk ramai dak2 dok pegang notes. Nak p exam. Haha. Apa barang exam, orang dah abes. Rasa mcm gembira n x stress pun.

Dak dental lak sedang menunggu result hari ni, tunggu viva diorang. Undergraduates yang lain ada yang happy baru pas exam. (termasuklah diriku ini).

Semalam around kul 1:15am, g mapley dgn dak2 kolej. Skali ada roadblock. Relax ar, bkn ada salah pape pun. Haha. Polis tahan, tgk ada stiker UM kat motor aku. Berlaku ar suatu dialog yang x diingini...


Polis: Amek kos apa kat sane?
Aku: : Amek degree Biotech
Polis: : Ohh. Bagus. Blh tgk IC, lesen.
Aku pun hulurkan ar.
Polis: : Berapa tahun kos tuh?
Aku: : 3 tahun.
Polis wat2 pelik tgk IC aku. Pastu cakap, “Eh, bkn ko sepatutnya dah abes blajo ke?”
Aku: : Blom lagi bro, sthn lagik. Haha. Cilakak polis ni. Sah tgk umo aku (kata aku dalam hati).
Polis: : Sebab tgk umo patutnya dah abes...
Aku: : Saya diploma dulu...
Polis: : Oklah. Jalan2...


Adoi... sensitif tuh tgk umo. Haha. Aku rasa polis tuh macam SGT2 muda. Maybe muda dari aku kot. Sampai mapley, lepak barang sejam dua. Borak2 sket. Ingat nak uptown, tapi dah nak tutup. Malas lak. Haha.

Harini macam2 aku nak wat. Malam ni nak p makan steamboat kat Sunway dgn kawan2. Yehaa. Pagi ni nak p HEP, nak setelkan keje and byk lagik ar. Mcm x cukup masa lak. Adoiyai.


Aku~~Happy sebab dah x tension. (^^,)

05 May 2010

Akhirnya

Alhamdulillah harini aku dah abes final exam. Haha. Baru tenang and relax sket. Best2. Macam2 rasa aku nak wat. Adoiyai. Yang penting, malam ni nak g makan and g uptown dengan member. Haha. Jom2.

24 April 2010

Jom KFC!

Tgh aku dok tension2 study, tetiba terbayang makanan. Makanan yang best2. Adoi. Kena tahan. Saving2. Haha.

Eh jappppp……

Aku baru teringat, ibu ada bagi aku kupon KFC RM 10.

Mane aku letak???

Gelabah aku cari. Geledah semua. Rupenye aku letak di tempat yang selamat. Hehe. Adoi. Tgk voucher tuh valid sampai bila...

Fuhhh..... rezeki aku, sampai 30hb april jek kowt. If x, melepas aku. Haha.

So, dengan ini secara rasminya aku ingin mengumumkan, DINNER aku untuk ari ni ialah -------> Dinner Plate. Yehaaa….

Memandangkan lauk dining mlm ni ikan bilis + sardine. Jarang aku makan di kolej ari sabtu malam. Haha. Bkn x bersyukur, tapi sama jek if aku turun makan. Aku bkn makan pun nnt. Huhu. Buang dah kira membazir. Membazir kan amalan syaitan. Huhu.

Ada sesapa nak follow aku x? Jom2. Kita meriahkan lagi kedai Tan Sri Ali. Support orang Johor beb. hehe



Inilah kuponnya (^^,)




Nasib baik x lepas lagi validity period. If x, mmg aku bakar kertas ni. Haha

17 April 2010

SALAH SIAPA???

Salah siapa ni?

Salah cikgu MATEMATIK atau salah cikgu BAHASA???




Aku~~Bkn salah ibu mengandung. Huhu

15 April 2010

A Robot who Cooks Food & Even Feed You

With the recent robot factory layoff, the Japanese are again using their ingenuity to retrain robots for household jobs. For example, here is our chef robot...







Aku~~Aku sedang mencari, ada x robot yang boleh studykan utk aku then jawabkan exam utk aku?????

13 April 2010

Peristiwa Subuh

Jom sama-sama kita hayati....

Bertahun, tanpa pernah sekalipun jemu, dia hadir tepat pada waktunya,seperti mana pagi-pagi yang lain, aku begitu gairah menyambut kedatangan tetamu kesayangan ku. "Assalamu'alaikum", seru Subuh.

"Wa'alaikumsalam", sahutku.

Lalu kami berdakap erat, seperti begitu lama tidak bertemu, melepaskan sarat dan rindu didada, tanda kasih sayang yang tidak pernah berkurangan.

Lalu aku bertanya khabar Subuh, tentang pengalamannya mengembara dari satu tempat ke satu tempat.

dengan wajah sugul dia bersuara "Tadi..", kata Subuh dengan sayu, "... aku baru sahaja melintasi satu tempat.

Aku cuba mencari tempat persinggahan, kuketuk rumah-rumah yang sunyi, tapi satupun yang tiada mahu menerimaku sebagai tetamu." Dan airmata Subuh pun berlinangan.

"Subuh, usah kau pedulikan mereka, bukankah aku dan masih ada mereka yang sangat ingin menyambutmu dengan penuh rasa kegembiraan? Subuh mengangkat mukanya seolah-olah teringat sesuatu.

dengan wajah berseri dan bercahaya dia berkata"Oh ya, tadi aku lalu di suatu tempat yang tanahnya disebalik sungai. Orang-orangnya sepertimu, menyambutku dengan penuh kesukaan, menjamuku dengan pelbagai hidangan yang lazat serta mengiurkan. Hidangan yang paling kusuka adalah buah Tahajjud, puas kucari daerah lain, tapi jarang kujumpa. Di situ aku meratah buah Tahajjud dengan puas serta leka".

Subuh merenung mataku mengharapkan sesuatu. Aku pantas menangkap maksud Subuh.

Aku menunduk.."Maaf Subuh, aku tiada menanam pohon Al-Lail* jadi aku tidak dapat menghidangkanmu dgn buah yg kau sukai. Tapi aku ada Roti Shiyam*," usulku pada Subuh.

Subuh menolak dgn hormat."Roti itu ada tuan punyanya," kata Subuh.

Adakah kau mahu manisan Zikir? masih lagi aku memberi pilihan pada Subuh.

"Baiklah, ambilkan aku sedikit, serta bawakan aku segelas Air Mata Tangisan," pinta Subuh.

Aku agak sugul, bagaimana harusku beritahu pada Subuh yang Mata Air tangisan sudah hampir kekeringan akibat kemarau maksiat yg berpanjangan?

Namun aku tetap menjenguk ke dalam Perigi yg memuatkan Mata Air tersebut.Aku terkejut.Perigi tersebut hampir separuh penuh.Dan aku berdetik di dalam hati, adakah ini tanda kemarau akan berakhir?

Tanpa berlengah lagi kubawakan Air tersebut pada Subuh, tetamu yg ku sanjungi, ku suakan manisan yg dipintanya.Selesai menjamahnya, Subuh pun melirikkan senyuman.

"Subuh..", seru ku perlahan penuh mengharap "... mahukah kau tinggal selamanya denganku? sebagai penemanku dalam kesunyian. Insya'Allah akan kulayan dikau sebaiknya , wahai Subuh.

Subuh tersenyum, aku mengerti itu menandakan permintaanku tidak akan dipenuhi.

"sahabat, Aku perlu menziariahi terus dan ramai lagi yang memerlukan kehadiranku untuk mengubati rindu mereka sepertimana aku menguliti mimpimu."

Aku tersenyum kelat...akur dgn penjelasan Subuh. " Subuh .." seru ku lagi bila melihat Subuh bersiap untuk pergi, "Sudikah kau menziarahiku lagi esok hari?"

"Insha'Allah", jawab Subuh,"...bukankah aku kekasih yang kau rindui?" Subuh berangkat dengan lambat tetapi tetap.

"Assalaamua'laikum," seru Subuh.

"Wa'alaikumsalam," jawabku kembali.

Dan mata terus meniti melangkah Subuh yg semakin laju dan akhirnya hilang dari pandangan.

Begitu Subuh berlalu, aku memejamkan mata, menghayati nikmat bertemu Subuh sebentar tadi. tiba-tiba terasa panas dipipi.., tanpa sedar, ada manik-manik jernih terjun dari mataku, oh aku menangis rupanya..

Tangis ku dalam gembira kerana berpeluang bertemu Subuh, juga masa yang sama.. tangis ku membawa sayu dan pilu.. kerna aku tahu.. aku akan mendengar pula keluh kesah dari Zohor,Asar,Maghrib dan Isyak? bagaimana harus aku hadapi resah ini...


Aku~~(T,T). Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Amal

Balik kampus

Alhamdulillah akhirnya aku berjaya menjejakkan semula kakiku ke ibukota Kuala Lumpur. Untuk meneruskan perjuangan sem ni yang masih berbaki 2-3 minggu. Saat penentu sem ni. FINAL EXAM. Dh bersedia ke aku? Huhu. Yang penting, perjuangan tetap diteruskan. Ikut rasa hati mmg tak nak balik lagi tapi apakan daya. Ada kerja yang perlu dilaksanakan.

Mulai semalam, 12hb April 2010. Bus selatan & utara semuanya berpindah ke Parking F Bukit Jalil. Jln yang agak sesak. Maklumlah, tempat yang ada bus mmg sesak. Hehe. Shuttle akan disediakan. RM 2.00. Bus rapid. Kira oklah RM 2.00 berbanding time raya yang agak mahal. Tapi bus tuh hanya dari Bukit Jalil-Pudu jek. Memandangkan aku seorang yang malas utk jalan kaki dari pudu ke masjid jamek, maka aku telah mengambil keputusan utk menggunakan perkhidmatan tren. Ya, perkhidmatan tren. Aku pun mintak pak cik bus turunkan aku dulu kat stesen Bukit Jalil yang berhadapan dengan Surau Al-Hidayah. (jadik aku x perlu abeskan ATP aku utk menapak dari tempat parking bus ke stesen Bukit Jalil).

Dalam masa yang sama, otak aku aktif dok mengira tambang yang mana murah. Hehe. Ni keputusan yang aku dapat.

NAIK BUS:
Tambang BUS sampai Pudu = RM 2.00
TREN dari Pudu - Masjid Jamek = RM 1.20 (aku kan malas nak jalan)
TREN dari Masjid Jamek – Stesen U = RM 2.00
Bus dari Stesen U - 1st College = RM 1.00

TOTAL RM 6.20

NAIK TREN:
Bukit Jalil – Masjid Jamek = RM 1.90
Masjid Jamek – Stesen U = RM 2.00
Bus dari Stesen U - 1st College = RM 1.00

TOTAL RM 4.90

Yehaa… Kesimpulannya, naik tren lagik jimat. Haha.


Aku~~ Aku sanggup menghabiskan duit aku dari menghabiskan ATP (energy). Haha

11 April 2010

For The Rest Of my Life

For The Rest Of my Life
By: Maher Zain


I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And there is a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you...loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..



Aku~~Kesan yg terkesan...(^^,)

Disebalik warna kegemaran anda!

Ahli fisiologi dan psikologi menjelaskan ada empat warna utama : merah, hijau, kuning dan biru. Walaupun tidak diketahui secara pasti mengapa orang-orang menyukai warna dan kombinasi warna tertentu. Tetapi yang jelas, setiap warna mempunyai karektor atau sifat yang berbeza-beza. Bahkan sejak dahulu warna diketahui mempunyai pengaruh terhadap manusia, namun baru belakangan ini penggunaannya telah dimanfaatkan secara meluas dalam dunia permotoran, pakaian, permainan dan sebagainya.

MERAH

Merah:
Warna ini melambangkan keadaan psikologi yang mengurangkan tenaga, mendorong makin cepatnya denyut nadi, menaikkan tekanan darah dan mempercepat pernafasan. Warna ini mempunyai pengaruh produktiviti, perjuangan, persaingan dan keberahian.


1.Merah Terang
Warna ini melambangkan kekuatan kemahuan atau cita-cita. Sifatnya : Agresif, Aktif, Eksentrik. Pengaruhnya : Berkemahuan keras, penuh ghairah, semangat,dominasi, kelakian.


2.Merah Jambu
Warna ini melambangkan romantisme, feminim. Warna ini mempunyai sifat menuntut dalam kepasrahan, menggemaskan dan jenaka.


BIRU

Warna ini melambangkan ketenangan yang sempurna. Mempunyai kesan menenangkan pada tekanan darah, denyut nadi, dan tarikan nafas. Sementara semua menurun, mekanisme pertahanan tubuh membangun organisme.


1.Biru Tua
Warna ini melambangkan perasaan yang mendalam. Sifatnya : Konsentrasi, kooperatif, cerdas, perasa, integratif. Pengaruhnya : Tenang, Bijaksana, Tidak Mudah Tersinggung, Ramai kawan.


2.Biru Muda
Warna ini melambangkan keanjalan dari cita-cita. Sifatnya : Bertahan, Protektif, Tidak Berubah fikiran. Pengaruhnya : Keras Kepala, Teguh, Sering Bangga Diri, Berpendirian tetap.


KUNING

Warna ini melambangkan kegembiraan. Warna ini mempunyai sifat : Leluasa dan santai, senang menunda-nunda masalah. Berubah-ubah tapi penuh harapan, mempunyai cita-cita setinggi langit dan semangatnya juga tinggi.


1.Kuning Terang
Warna ini melambangkan sifat spontan yang eksentrik. Sifatnya : Toleran, Investigatif, Menonjol. Pengaruhnya : Berubah-ubah sikap, berpengharapan, pemurah, tidak percaya.

HIJAU

Warna ini melambangkan adanya suatu keinginan, ketabahan dan kekerasan hati. Mempunyai keperibadian yang keras dan berkuasa. Warna ini mempunyai sifat : meningkatkan rasa bangga, perasaan lebih superior dari yang lain. Orang yang menyukai warna ini umumnya senang dipuji, senang menasihati orang lain.


KELABU & HITAM

1.KELABU
Warna ini tidak menunjukkan erti yang jelas. Tidak terang dan sama sekali bebas dari kecenderungan psikologi. Warna ini cenderung neutral.


2.HITAM
Warna ini melambangkan kehidupan yang terhenti dan kerananya memberi kesan kehampaan, kematian, kegelapan, kebinasaan, kerosakkan dan kepunahan.

COKLAT & UNGU

1.COKLAT
Warna ini seringkali menunjukan ciri-ciri : suka merebut, tidak suka memberi hati, kurang toleran, pesimis terhadap kesejahteraan dan kebahagian masa depan.

2.UNGU
Warna ini adalah campuran warna merah dan biru yang melambangkan sifat Gempuran Keras yang dilambangkan oleh warna biru. Perpaduan antara keintiman dan erotik atau menjurus pengertian yang mendalam dan peka. Sifatnya sedikit kurang teliti tetapi selalu penuh harapan.


PUTIH

Bersih fikirannya (tidak banyak prasangka), berkata benar, jujur,rendah hati, sopan santun, ramah, kuat menerima ilmu, sentiasa tenteram hatinya, suka menolong dan hidup bertawakal.

Aku~~Aku lebih suka pada warna hitam. Tapi hakikatnya, aku suka warna yang terang n mencapap gak. Hahaha

10 April 2010

Jom Merokok!


Aku~~Salah satu ad yg aku suka. Tapi x tau berkesan ke x kepada si perokok!!!!!!

Kisah Si Buta

Pada suatu hari, seorang kanak-kanak buta duduk di tangga sebuah bangunan dengan sebuah cawan di tangan kanannya. Dia mengangkat satu papantanda yang berkata: “Saya buta, tolong bantu.” Hanya ada beberapa syiling di cawan itu.

Seorang lelaki berjalan melalui kanak-kanak itu. Ia mengambil beberapa wang kertas dari sakunya dan memasukkannya ke dalam cawan yang dipegang kanak-kanak itu. Dia kemudian mengambil tanda, membaliknya, dan menulis beberapa kata. Dia meletakkan tanda bahagian belakang sehingga setiap orang yang berjalan oleh akan melihat kata-kata baru.

Tak lama kemudian cawan itu mula berisi. Ramai orang menderma kepada kanak-kanak buta itu. Petang itu lelaki yang telah menukar tulisan pada papantanda itu lalu lagi. Kanak-kanak itu mengenali langkah kakinya dan bertanya, “Adakah anda orang yang mengubah tanda saya pagi ini?? Apa yang anda tulis, tolong beri tahu saya, bukankah saya tidak mampu melihat?”

Lelaki itu berkata, “Aku hanya menulis kebenaran .. aku mengatakan apa yang anda katakan, tetapi berbeza dengan cara yang anak tulis”

Aku menulis: “Hari ini adalah hari yang indah tapi aku tidak dapat melihatnya.”

Kedua-dua tanda-tanda itu memberitahu orang ramai bahawa kanak-kanak itu buta. Tapi tanda pertama hanya mengatakan anak itu buta. Tanda kedua-dua orang mengatakan bahawa mereka sangat beruntung bahawa mereka tidak buta. Haruskah kita terkejut bahawa tanda kedua yang lebih berkesan?


Moral:
Lihat bagaimana dengan tindakan yang sedikit cuma dari lelaki itu mampu mengubah cara kita berfikir. Kesimpulannya, kita kena ubah cara berfikir dalam sesuatu yang kita lakukan. Jika ada masalah, cuba kita ubah cara kita tgk masalah tuh. Insya Allah akan jumpa jalan keluar.

Mcm apa yg berlaku kepada seorang warga Jepun. Dia ada masalah dengan ingatan dan mudah terlupa apa yang patut dia buat. Jadi dia hasilkan kertas lekat atau lebih dikenali sekarang sebagai STICKY NOTES. Akhirnya, 1 dunia menerima idea yang pada mulanya hanya untuk menangani masalah yang dia hadapi. Cuba bayangkan jika dia terus menerus biarkan dirinya dihantui masalah lupa, apa akan jadi??? Mungkin dia akan mengalami tekanan jiwa dan perasaan. Btol x?

Oleh itu, jadilah orang yang optimis dalam melihat sesuatu masalah. Masalah adalah peluang untuk menjadi lebih maju bagi orang yang optimis manakala orang yang pesimis melihat masalah sebagai satu bencana yang akan menggelapkan masa hadapannya..

Aku~~Jadikan setiap permasalahan yang kita ada hadapi sebagai satu opportunity untuk lebih berjaya. Itu yang banyak aku dengar dalam seminar @ kursus entrepreneurship yang aku hadiri dan aku cuba apply dalam hidup aku. Life is a big canvas, throw all the paint on it you can.

Terminal Puduraya PINDAH


PENGUMUMAN! PEMNGUMUMAN!

Untuk makluman TERMINAL PUDURAYA akan DITUTUP sementara mulai 12 APRIL 2010. Untuk perjalanan ke UTARA, akan berpindah ke STESEN KTM LAMA JALAN SULTAN HISHAMUDDIN. Bagi ke SELATAN pula akan berpindah ke STADIUM BUKIT JALIL (PARKING F).

Aku~~Makin Jauh aku nak balik. Adoi. Nasib baik 4 bln jek. xtaw btol ke 4 bln. Haha. Projek tuh DH LAMA tergendala kot

JB!

Alhamdulillah. Lama aku x menjejakkan kaki kt JB. Hehe. Rindu kat parent. Kat ibu abah, adik-adik. Yehaa.
Dengan keadaan ujan yang sangat2 lebat. Bus pun slow jek. Yeahhh... Bestnya kat JB.

07 April 2010

Fakta Menarik di Malaysia: Pelik Tapi Benar

1.Kita mempunyai modem internet tercanggih dan termahal tetapi masih menunggu lama untuk melihat gambar di blog rakan sedikit demi sedikit

2.Iklan telekomunikasi yang gempak di televisyen tetapi di kawasan kita masih berlaku gangguan liputan

3.Had laju di lebuh raya ialah 110 km/j tetapi kenderaan yang mempunyai had laju melebihi 110 km/j masih dijual

4.Laluan motosikal disediakan tetapi masih ramai penunggang motosikal melalui lebuhraya utama

5.Kemalangan di jalan raya masih meningkat walaupun pelbagai kempen dilaksanakan
oleh kerajaan

6.Masih ramai yang membuang sampah di kawasan yang mempunyai papan tanda 'Dilarang Membuang Sampah Di Sini'.

7.Masih berebut-rebut menaiki bas walaupun terpampang di pintu bas tersebut 'Sila Beratur'.

8.Masih ramai yang merokok di kawasan larangan merokok

9.Jualan rokok semakin laris walaupun harga rokok dinaikkan dan pelbagai kempen dilaksanakan

10.Lebih ramai orang memakai jersi pasukan kelab luar negara berbanding kelab-kelab tempatan

11.Lebih ramai orang mengenali pemain bola luar negara berbanding pemain tempatan

12.Perlu membayar 30 sen untuk masuk ke tandas awam yang sangat kotor

13.Masih ramai yang meletakkan kenderaan di kawasan yang mempunyai papan tanda 'Dilarang Meletakkan Kenderaan Di Sini'


Aku~~Masih ditahan oleh pak guard IPTA di setiap pintu masuk walaupun kita dah mempunyai sticker kereta universiti tersebut. selalunya ini berlaku kat kereta buatan malaysia sahaja

06 April 2010

What is L.O.V.E?


Slow down for three minutes to read this. It is so worth it. Touching words from the mouth of children. A group of professional people posed this question to a group of 4 to 8 year-olds, 'What does love mean?'

The answers they got were broader and deeper than anyone could have imagined See what you think:

'When my grandmother got arthritis, she couldn't bend over and paint her toenails anymore.
So my grandfather does it for her all the time, even when his hands got arthritis too. That's love..'

-Rebecca- age 8


'When someone loves you, the way they say your name is different. You just know that your name is safe in their mouth.'
Billy - age 4

'Love is when a girl puts on perfume and a boy puts on shaving cologne and they go out and smell each other.'
Karl - age 5

'Love is when you go out to eat and give somebody most of your French fries without making them give you any of theirs.'
Chrissy - age 6

'Love is what makes you smile when you're tired.'
Terri - age 4

'Love is when my mommy makes coffee for my daddy and she takes a sip before giving it to him, to make sure the taste is OK.'
Danny - age 7

'Love is when you kiss all the time. Then when you get tired of kissing, you still want to be together and you talk more. My Mommy and Daddy are like that.. They look gross when they kiss'
Emily - age 8

'Love is what's in the room with you at Christmas if you stop opening presents and listen.'
Bobby - age 7 (Wow!)

'If you want to learn to love better, you should start with a friend who you hate,'
Nikka - age 6 (we need a few million more Nikka's on this planet)

'Love is when you tell a guy you like his shirt, then he wears it everyday.'
Noelle - age 7

'Love is like a little old woman and a little old man who are still friends even after they know each other so well.'
Tommy - age 6

'During my piano recital, I was on a stage and I was scared. I looked at all the people watching me and saw my daddy waving and smiling. He was the only one doing that. I wasn't scared anymore.'
Cindy - age 8

'My mommy loves me more than anybody You don't see anyone else kissing me to sleep at night..'
Clare - age 6

'Love is when Mommy gives Daddy the best piece of chicken.'
Elaine-age 5

'Love is when Mommy sees Daddy smelly and sweaty and still says he is handsome than Robert Redford.'
Chris - age 7

'Love is when your puppy licks your face even after you left him alone all day.'
Mary Ann - age 4

'I know my older sister loves me because she gives me all her old clothes and has to go out and buy new ones.'
Lauren - age 4

'When you love somebody, your eyelashes go up and down and little stars come out of you.' (what an image)
Karen - age 7

'Love is when Mommy sees Daddy on the toilet and she doesn't think it's gross.'
Mark - age 6

'You really shouldn't say 'I love you' unless you mean it. But if you mean it, you should say it a lot. People forget.'
Jessica - age 8

And the final one

The winner was a four year old child whose next door neighbor was an elderly gentleman who had recently lost his wife.

Upon seeing the man cry, the little boy went into the old gentleman's yard, climbed onto his lap, and just sat there.

When his Mother asked what he had said to the neighbour, the little boy said,

'Nothing, I just helped him cry'

Aku~~Love is not blind but it sees more

04 April 2010

Mereka LEBIH TAKUTKAN ALLAH

Ibnu Umar r.a menceritakan bahawa suatu ketika Rasulullah SAW mendatangi sejumlah sahabat di kalangan muhajirin, kemudian Rasulullah SAW bersabda: "Wahai kaum muhajirin, lima perkara kalau kamu telah diuji dengannya (jika perkara-perkara itu sudah dikerjakan), maka tidak ada lagi kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung kepada Allah SWT, smoga kamu tidak menemui zaman itu." Perkara-perkara itu ialah:

1. Tidak nampak perzinaan pada sesuatu kaum sehingga mereka berani terus-terang melakukannya, melainkan akan berjangkit wabak penyakit yang menular (tha'un) dan mereka ditimpa penyakit-penyakit yang belum pernah menimpa umat-umat terdahulu.
2. Dan tiada mereka mengurangkan sukatan/ukuran dan timbangan (curang dalam perdagangan), kecuali mereka akan diuji dengan kemarau penjang dan kesulitan mencari rezeki, dan kezaliman dari kalangan pemimpin mereka.
3. Dan tidak menahan mereka dari zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka air hujan dari langit. Jikalau tiada binatang tentunya mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah SWT.
4. Dan tiada mereka menyalahi akan janji Allah dan RasulNYA kecuali Allah akan menurunkan ke atas mereka, musuh yang akan merampas sebahagian dari apa yang ada di tangan mereka.
5. Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam Al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka Allah akan menjadikan bencana di kalangan mereka sendiri

Aku~~Kalaulah negara yang "mengaku" sebagai negara ISLAM mcm gini jugak kan bagus....BERSEDIA UTK PEROBAHAN

03 April 2010

AWAS!!!! Nasi Lemak rendang BABI


Tgk pic kat atas ni. HALAL? BEEF? HJ? perhatikan kepala apa yg atas meja tuh!!! ni berlaku kat seberang (Indonesia). Cite kat bawah ni aku copy paste dr seorg Hamba Allah yg sent kat email.

Kisah benar......... Just to contribute story pasal nasi lemak yang dijual oleh perempuan Indon.... Lately, we can see banyak
makcik-makcik,kakak-kakak yg. menjual nasi lemak, especially pada kawasan perumahan baru. Sometimes kita tak begitu teliti samada yang jual nasi lemak tu indon ke, malay ke...becoz nampak sama saja, wearing skaf or just anak tudung. This story happened to myself..last few month in Selangor (before I shift to JB). Setelah berpindah kerumah yg. baru kami
beli di satu kawasan yang sedang membangun di salah satu daerah di Selangor, tak ramai penjual breakfast yg. saya kenali. Cuma bila nak beli breakfast, I cari yg. nampak bersih and the lady mesti pakai skaf (Muslim, I supposed)
So I jumpa satu makcik...jual nasi lemak, very nice nasi lemak, banyak lauk,ayam, daging, ikan dsbnya..presentationnya
pun menarik, lauk-lauk dimasuk dalam >bekas yang cantik, mejanya bersih, semua ada cover termasuklah kepalanya sekali.... then I continue jadi dia punya regular customer.For almost two weeks I really enjoyed her nasi lemak....,
until one day I terserempak dengan satu Chinese lady, asking that makcik "..apa lauk yang special hari ni..??" Dengan pelat yg. kurang indonannya (mungkin dah lama kat sini).. dia menjawab.........." Ikan sambel ada, ayam sambel ada, daging lembu rendang ada, DAGING BABI MASAK RENDANG ada, bla, bla, bla,....." Hampir nak pengsan saya dibuatnya
(Nasib baiklah sebelum ni saya hanya membeli nasi lemak biasa dan adalah sekali dua beli nasi berlaukkan ayam.....). So, I asked her....are you muslim?? she say NO..!!! Then I ask her why is she wearing anak tudung....guess what she told me..... takut rambut jatuh dalam nasi & supaya nampak bersih.........!!!!!Haaaaaaaaaaah!!!!

So, be carefull.....esspecially if you just shift to new housing area coz there are a lot of Indon workers and may be their wife
looking for extra money, then they decide to sell nasi lemak..., just BE CAREFULL!!!

Aku~~yuckkkk...!!! ***SEBARKANLAH KPD SEMUA SAHABAT KITA

Sign dalam Bullet Train (JAPAN)

Signboard dalam keretapi Jepun ni (Shinkansen).. lucah lah.. tak senonoh.. cuba perhatikan..

















Amacam?....ha !!! tentu dah fikir yang bukan-bukan, sign ni khas untuk tempat duduk orang-orang berikut:

Gambar 1: Orang tangan patah
Gambar 2: ibu yang bawa kanak-kanak kecil
Gambar 3: Perempuan mengandung
Gambar 4: Orang yang patah kaki..


begitulah, banyak benda yang tersirat dari yang tersurat dan jangan membuat andaian dari apa yang kita nampak luaran sahaja kerana mungkin ada hal yang tersembunyi yang kita tidak ketahui.

Aku~~pandangan mata selalu menipu, pandanglah dengan mata hati dan fikirlah dengan akal yang dikurniakan.Apa yg selalu kita nampak x semestinya itu yang hakikat.

30 March 2010

Perkara yang kita tak tefikir.

1. Kenapa Tarzan tidak mempunyai janggut.

2.Mengapa kita tekan lebih keras pada remote control ketika kita mengetahui bateri flat?

3. Berapa kelajuan kegelapan?

4. Mengapa orang membayar untuk naik ke KL Tower dan kemudian teropong dari atas untuk melihat hal-hal di bawah?

5. Mengapa terdapat cahaya di dalam peti sejuk dan tidak di dalam freezer?

6. Mengapakah orang menunjuk ke pergelangan tangan mereka ketika meminta waktu, tetapi tidak menunjukkan ""dot dot"" mereka ketika mereka bertanya di mana toilet?

7. Kenapa Goofy berdiri tegak sementara Pluto tetap merangkak? Mereka berduakan anjing!

8. Jika minyak jagung dibuat dari jagung, dan minyak sayur diperbuat daripada sayuran, lalu apa baby oil diperbuat daripada?

9. Mengapa lagu A-B-C sama dengan lagu Twinkle Twinkle Little Star?

10. Adakah menekan butang lif lebih dari sekali membuatnya tiba lebih cepat?


Aku~~Kenapa kita bayo yuran untuk amek exam di IPTA tp bila kita x dtg klas kita di"banned" sedangkan kita dh bayo?

10 SEBAB CUCI MOTOR LEBIH BAIK DARI BERKHALWAT


Seorang mat rempit yang baik hati telah sudi berkongsi sebab kenapa dia rajin benar membelai motor dia. Jom layan tips yang dikongsi:

1- Cuci motor boleh dilakukan depan kawan-kawan tanpa merasa malu dan bersalah.

2 - Masa sedang asyik menggosok dada motor tak perlu tengok-tengok kiri kanan.

3 - Motor tak merengek-rengek masa ia mula basah dan licin oleh sabun.

4 - Boleh tangguh beberapa minit, pergi sambut telefon, makan nasi, pergi tandas, hisap rokok tanpa sesiapa yang tak puas hati.

5 - Tak perlu pujuk-pujuk dan berjanji untuk bertanggung jawab sekiranya hendak mula mencuci motor.

6 - Lepas cuci boleh naik dan henjut-henjut serta tunggang-tunggang dalam sebarang posisi tanpa emak atau JPJ tegur sekiranya belum dihidupkan enjin.

7 - Tak perlu bersusah payah mencari tempat tersembunyi, depan rumah atau di stesyen minyak pun boleh.

8 - Nak pancut air sepuas-puasnya dalam atau luar enjin tiada yang larang.

9 - Nak buat setiap hari lagi digalakkan, malah dipuji oleh kawan-kawan. Majikan tidak akan memecat anda.

10 - Jika kebetulan tok kadi dan ketua kampung melintas, anda boleh menegur dengan senang hati dan mempelawa mereka mencuci motor

p/s : ini adalah lawak semata2. Tak perlu ambil serius..


Aku~~Bley suggest kt JAKIM gini. Kita wat kempen Jom Cuci Motor..... **Lama x cuci superbike aku

25 March 2010

Taubat Seorang Hamba


Hati hiba mengenangkan dosa2 yg ku lakukan,
Oh Tuhan Maha Kuasa,
Terima taubat hamba berdosa...

Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x.....
Taubatku ini.....

Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu ya Tuhan.

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x...
Taubatku ini...

Di hamparan ini ku meminta moga taubatku diterima...

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x....
Taubatku ini...

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x..
Taubatku ini...


By: Irsyadee feat Hafiz Hamidun

Aku~~Bertaubatlah selagi hayat masih lekat di jasad

21 March 2010

Lewat Sebulan

Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. pada suatu malam si isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata, "Abang,period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita kena gi check kat doktor."

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gembira ini sehingga ianya benar2 pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini didatangi oleh pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakkan dalam pembayaran bil elektrik rumah mereka. Pegawai TNB tu pun berkata " ini rumah En. Mahfuz ker?" "Iya, saya ni isterinya. Ada apa encik"

Pegawai TNB tu pun berkata, "Puan, ni dah sebulan lewat, saya dah tak boleh tunggu ni, nanti boss saya marah."

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas balik cakap pegawai TNB tu."APA??? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni sebulan lewat???"

Pegawai TNB tu pun dengan selamba menjawab "Ala puan, ni kan zaman IT, semua tu ada dalam komputer dan kita boleh check Online"

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si isteri tu lagi terkejut. "APAAA???? Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tahuuu??? "

Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan "Relax puan, puan ni baru lewat sebulan, ada yg lagi teruk, lewat 5-6 bulan"

Si isteri yg terperanjat beruk dengan kenyataan pegawai tu pun berkata, nanti saya bincang dengan suami saya..lalau pegawai TNB tu pun beredar dari situ..

Keesokkan harinya, selepas si Mahfuz ini di beritahu oleh isterinya, dia pun naik berang dan terus ambik cuti dan pergi ke kedai TNB yg berdekatan..

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yg ramai di situ, dia pun memekik seraya berkata "Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun nak heboh2 ke dalam internet. Awak ni semua yg berkeluarga tak pernah lewat
sebulan kerrrr????!! Bisness apa korang buat niii?? Nak kena saman kerr???


Lalu pegawai yg datang kerumah si Mahfuz ni berdiri dan mententeramkan keadaan. "Sabar encik, sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan perkara ni, bayar je..." kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si mahfuz naik berang.

"APAAA?? nak bayar korang? belahhhh lahh...."

Lalu pegawai TNB tu pun cakap "Kalau macam tu, Kita terpaksa potong encik punya....... ...."

Si Mahfuz mencelah "Apa??? Potong??? Abih tu isteri saya di rumah nak pakai apaaaaaa???

Pegawai TNB tu pun cakap "Nampak gayanye..ISTERI ENCIK KENA PAKAI LILIN AJERRRLAAAAAAAA"

???????????? ???????.. .........

Aku~~Adoilah. Mcm ini Punya orang pun ada. Bahasa Budaya Bangsa

20 March 2010

The Facts 1

Did you know the fact? Let's discover.

1. You're born with 300 bones but by the time you become an adult, you only have 206.


2. Some worms will eat themselves if they can't find any food!

3. Dolphins sleep with one eye open!

4. It is impossible to sneeze with your eyes open

5. The worlds oldest piece of chewing gum is 9000 years old!

6. The longest recorded flight of a chicken is 13 seconds

7. Queen Elizabeth I regarded herself as a paragon of cleanliness. She declared that
she bathed once every three months, whether she needed it or not

8. Slugs have 4 noses.

9. Owls are the only birds who can see the colour blue.

10. A giraffe can clean its ears with its 21-inch tongue!

11. The average person laughs 10 times a day!


12. An ostrich's eye is bigger than its brain

13. Camels have three eyelids to protect themselves from blowing sand.



Aku~~Bila aku lapo, aku akan makan. Bila aku tension pun, aku akan makan. Bila org nk belanja, aku makan gak. Hahaks. That's the fact

19 March 2010

Akhlak

Menjelang waktu sahur, lelaki itu datang lagi dengan membawa hidangan seperti sebelumnya. Setelah makan sahur, mereka menunggu untuk solat Subuh. Syeikh Imam datang dan terus mengimamkan solat Subuh. Syeikh Imam datang dan terus mengimamkan solat, kemudian duduk berzikir, membaca Al-Quran, memuji Allah dan berdoa dengan doa yang baik.

Syeikh kemudian menghadap kepada para jemaah dan berkata: "Sesungguhnya Allah s.w.t telah mensyariatkan dua perkara ke atas makhluknya di dalam satu ayat, tapi manusia lalai terhadapnya."

"Apa dia Syeikh?"tanya orang sufi.

"Sila maju ke hadapan." pinta Syeikh.

Orang-orang pun maju, kemudian Syeikh meneruskan syarahannya.

"Wahai anakku! Sesungguhnya Allah s.w.t telah berfirman (yang ertinya): "Sesungguhnya syaitan itu musuh bagi kamu semua." kata Syekh itu sambil menyebutkan sifat-sifat musuh."kata Syeikh lagi.

"Jadi, bagaimana kita membentengi diri dari musuh tersebut?" tanya si sufi.

Syeikh menerangkan: "Benteng yang pertama terbuat daripada emas, iaitu makrifat kepada Allah. Di sekeliling benteng pertama itu ada benteng kedua yang terbuat daripada perak, iaitu iman kepada Allah. Di sekeliling benteng kedua, ada benteng ketiga yang terbuat daripada besi, iaitu tawakkal kepada Allah.

Benteng ketiga dikelilingi oleh benteng keempat yang terbuat daripada batu, iaitu syukur dan redha kepada Allah. Benteng keempat dikelilingi lagi oleh benteng kelima yang terbuat daripada tembikar, iaitu melaksanakan amar makruf nahi mungkar.

Benteng kelima dikelilingi oleh benteng keenam yang terbuat daripada zamrud, iaitu terdiri dari jujur dan ikhlas dalam segala perkara. Benteng keenam dikelilingi pula oleh benteng ketujuh atau benteng paling luar yang terbuat daripada intan permata, iaitu budi pekerti."


Syeikh meneruskan syarahannya: "Orang yang beriman bertahan di dalam tujuh-tujuh benteng tersebut, manakala iblis berada di luar sambil menyalak seperti anjing. Orang yang beriman tidak akan terpengaruh akan ajakan iblis tersebut kerana dia telah berlindung dalam beberapa lapis benteng. Oleh kerana itu, seorang yang beriman hendaklah jangan mengabaikan budi pekerti atau akhlak dalam segala perkara dan jangan memandang rendah setiap perkara yang datang kepadanya dengan akhlak yang baik.

"Kerana barangsiapa yang meninggalkan budi pekerti atau akhlak yang baik dan memandang rendah terhadapnya, bererti dia telah meninggalkan benteng paling luar (benteng ketujuh), dia telah tertipu. Bila sudah demikian iblis akan terus menerus merebut benteng-benteng yang lain sehinggalah pada benteng yang pertama yakni merebut iman seseorang hingga dia menjadi kafir dan berkekalan dalam neraka. Inilah akibatnya jika seorang beriman meninggalkan budi pekerti yang baik. Oleh itu kita mohon kepada Allah agar mengurniakan adab yang baik."


Aku~~Jaga Diri, Jaga Iman, Jaga Amal

18 March 2010

Anti-Terrorist????




Aku~~Agaknya mcm nie ar nnt negara2 yahudi nak wat utk airport security check diorg. diorang kan ""Anti-Terrorist"". Hahaha

14 March 2010

Pisang Dan Hati

Maryam, guru kelas sebuah Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastik berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

“Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Cikgu Maryam.

Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg. Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungutdan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

“Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu Mayam.

Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

“Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya
membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik daripada membenci.

Aku~~Maafkanlah kesalahan orang lain setiap kali sebelum kita tidur. X rugi pape pun if kita maafkan orang lain malahan idup kita jadi lebih tenang

Salt Story


This incident happend on air....

Yasmin Yusof, a DJ on Radio 4 asked listeners on her radio program to call to answer trivia questions. The first caller to give the correct answer would get a prize from the sponsor.

She asked:
"Can anyone out there tell me the household name of Sodium Chloride"

A caller who is a housewife called up eager to answer the question. Not knowing the answer to the question, she asked Yasmin for a clue.

"Something you put on your husbands eggs in the morning." she said.

The lady confidently said : "Talcum powder".

Yasmin Yusof did not return to the air until after a few songs!




Aku~~Errrkkkk.....(O,o)

12 March 2010

Ferrari World Theme Park

Abu Dhabi semakin menjadi-jadi apabila diorang nak buka indoor theme park terbesar didunia dan dikenali dengan Ferrari World Theme Park. Maknanya diorang nak bersaing dengan perkembangan Dubai. Banyak duit pak-pak Arab nih. Dari sebuah kota yang tandus dan penuh dengan padang pasir menjadi satu tempat yang penuh dengan kehijauan dan bangunan yang mega. Jom kita zoom projek Mega ni.

Ini adalah logo terbesar diduna. Dapat dilihat dari pemandangan atas.


Aku~~Pak Arab mmg pandai mengabiskan duit

11 March 2010

Tllg angkat sikit kain tu, saya nak ambik gambar....

Nizam baru lepas tangkap gambar di kedai yang berhampiran dengan rumahnya.
Sekarang, dia cuma perlu menaiki bas untuk ke Jabatan Imigresen supaya dia dapat membuat pasport baru untuk dirinya.

Setelah hampir sejam menunggu di perhentian bas, bas pun tiba. Nizam naik dan disebabkan bas itu penuh sesak, Nizam mengambil keputusan untuk berdiri sahaja sambil tangannya memegang gambar yang baru diambilnya di kedai tadi.

Tiba-tiba, bas itu brek mengejut. Nizam terlepas gambarnya itu lalu jatuh ke bawah tempat duduk penumpang.

Nizam tunduk dan mencari gambarnya itu tadi. Bila dia nampak gambar tadi berada di bawah tempat duduk seorang penumpang, Nizam berkata,

“Kak… Boleh tolong angkat sikit kain akak tu tak? Saya nak ambik gambar…”

Aku~~Ada gak yang dapat penampo free. Hahaha

07 March 2010

12 common lies

1) I love the sweater you knitted for me!
2) Actually we are goods friends
3) Don't worry mom, i'll be good
4) No really, it's fine, I prefer it cold
5) No, you don't look fat in that!
6) The cat ate my homework
7) You haven't change a bit, really!
8) Fun for the whole family
9) You made it yourself,? It tastes great!
10) I only had one beer
11) I'll call you!
12) I'm not biased. Some of my best friends are .... (fill in minority group here)

Aku~~Haha. Mcm biasa dgr jek ayat2 ini.

04 March 2010

2010 FIA Formula One World Championship Race Calendar

01 GULF AIR BAHRAIN GRAND PRIX (Sakhir) 12 - 14 Mar
02 QANTAS AUSTRALIAN GRAND PRIX (Melbourne) 26 - 28 Mar
03 PETRONAS MALAYSIAN GRAND PRIX (Kuala Lumpur) 02 - 04 Apr
04 CHINESE GRAND PRIX (Shanghai) 16 - 18 Apr
05 GRAN PREMIO DE ESPANA TELEFÓNICA 2010 (Catalunya) 07 - 09 May
06 GRAND PRIX DE MONACO(Monte Carlo) 13 - 16 May
07 TURKISH GRAND PRIX (Istanbul) 28 - 30 May
08 GRAND PRIX DU CANADA(Montreal) 11 - 13 Jun
09 TELEFÓNICA GRAND PRIX OF EUROPE (Valencia) 25 - 27 Jun
10 SANTANDER BRITISH GRAND PRIX (Silverstone) 09 - 11 Jul
11 GROSSER PREIS SANTANDER VON DEUTSCHLAND(Hockenheim) 23 - 25 Jul
12 MAGYAR NAGYDIJ Budapest) 30 Jul - 01 Aug
13 BELGIAN GRAND PRIX (Spa-Francorchamps) 27 - 29 Aug
14 GRAN PREMIO SANTANDER D'ITALIA (Monza) 10 - 12 Sep
15 SINGTEL SINGAPORE GRAND PRIX (Singapore) 24 - 26 Sep
16 JAPANESE GRAND PRIX (Suzuka) 08 - 10 Oct
17 KOREAN GRAND PRIX (Yeongam) * 22 - 24 Oct
18 GRANDE PREMIO DO BRASIL Sao Paulo) 05 - 07 Nov
19 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX (Yas Marina Circuit) 12 - 14 Nov


Aku~~Xsabo nak tunggu start. Pasti hangat musim ni. Byk team baru, pelumba baru dan lama. Yeahhh..... Vroooommmmm....

02 March 2010

Lamenye...

Lame sudah aku x dapat bukak blog ni. Ni baru berjaya aku tgk blog aku sendiri. Ni pun lepak kat Fac Science sementara menunggu kelas kul 2 satgi.

Napelah internet kolej x ok2 lagik. Huhu.

Inbox Email berlambak2. Adoilah. Sedey2.

Hope pihak kolej dapat ar atasi masalah ni. Sampai bila nak biar benda ni berlarutan. Masalah pada kitorang. Takkan nak suh lepak kat KFC semata2 nak guna Wifi. (alasan baik p KFC). Hahaha. Uish x bley, Jaga badan. Hehe.

27 February 2010

Hari Sabtu yang serabut

Hari ni byk sgt keje nak kena buat. Adoi. Serabut btol. Haha. Bkn pe, mcm terkejar2 den nak buat sumenye. Kena slow2, plan btol2. Yang penting, semuanya berjaya disetelkan dalam masa 24 jam ni. Nak hari sabtu ni penuh dgn aktiviti yang aku perlu setelkan.

Yang paling best, arini Netbook HP aku dh berjaya di-install dgn Windows 7.Mcm best jek features compared to Windows Vista. Hopefully xde masalah ar. Maklumlah, laptop comel sgt. Adoiyai. Bley plak tgh byk keje aku p install netbook dengan Windows 7. Haha. Tapi papehal mcm puas ati jek stkt ni. Xtau akan dtg camne OS ni. Huhuhu

Wifi connection nampak seperti stabil pagi ni setelah BEBERAPA ARI XDE CONNECTION. Dapat aku download pelbagai software yng penting2. Wohoo...

Chow~~

Aku~~Makcik dining, masak yang best2 n sedap sket arini. Lapau. Saya perlukan protein utk jana tenaga dan minda nak buat keje ni. Hehe

26 February 2010

Maulidur Rasul

Alhamdulillah arini, 12 Rabiul Awal bersamaan dengan 26 Februari 2010. Pada tarikh inilah junjungan kita, Nabi Muhammad S.A.W. yang mulia dilahirkan ke dunia ini. Peristiwa bersejarah yang berlaku lebih dari 1400 tahun yang lalu. Arini disambut dgn penuh gembira lagi2 kat Malaysia ni.

Sebab pe?

Sebab dapat cuti. Itu je ke yang korang tau? Asal Maulidur Rasul jek cuti. Ish3.

Sebagai umat Islam, kita seharusnya tahu, paham dan hayati sejarah perjuangan Nabi kita. Bagaimana perwatakan, kehidupan baginda S.A.W. Kita kena pikir mcmne nak idupkan dan terapkan semangat Nabi Muhammad dalam kehidupan kita atau lebih dikenali sebagai sunnah.

Kita hendaklah mencintai Nabi Muhammad S.A.W. lebih dari kita mencintai diri kita, lebih dari kita mencintai ibu bapa kita, lebih dari mencintai segala yang kita cintai selepas kita mencintai Allah SWT. Dalam khutbah tadi pun ckp benda yang sama, dalam ceramah mlm tadi pun cakap benda yang sama. Tapi apa tindakan yang kita dah amek utk cintai Rasulullah?

Cube Renung dan tanya diri kita....

Aku~~Dalam Sunnah ada kejayaan

Food Shortage

A world wide survey was conducted by the UN. The only question asked was:

'Would you please give your honest opinion about solutions to the food shortage in the rest of the world?'

The survey was a huge failure,

In Africa they didn't know what 'food' meant,
In India they didn't know what 'honest' meant,
In Europe they didn't know what 'shortage' meant,
In China they didn't know what 'opinion' meant,
In the Middle East they didn't know what 'solution' meant,
In South America they didn't know what 'please' meant,

AND.... in the USA they didn't know what 'the rest of the world' meant!

Aku:US mane tau pape pasal negara lain. Diorg anggap kita ni tnggal atas pokok lagi!!!!!

23 February 2010

I Have One

I have one
You have one
Your mother uses your father's one
And your auntie uses your uncle's one
A married lady would acquire one
But a divorced lady would lose her one
Arnold Schwarzenneger has a longer one
Michael J. Fox has a shorter one
Madonna doesn't have one
The Chinese usually have short ones
While the Indian usually have long ones
Do you have one?
How long is your one?
Which one is your preferred one?
what you are thinking of?
go down......
?.
?.
?.
?.
?.
?.
?.
?.
?.
?.
?.
?.
?.
?.
Answer : its your Surname, what else? !!!!!

Did you laugh?

Aku: Hahaha

Update!

Agak lama aku x update blog ni. Busy sesangat + Netbook wat hal. Byk sgt perkara yg berlaku + benda yg aku kena wat dalam idup aku.

Yg paling best dalam idup aku, perjalanan JB-KL yg memakan masa 7 jam. Dengan kelajuan 60km/j yang dipacu oleh enjin Diesel berkuasa TURBO!

Pelik???

X pelik sebab benda ni reality dan berlaku kat aku. Hahaha. Pengalaman yang penting tuh.

Ni pn serabut nak wat surat semua. Geram pun ada gak. Benda yang bukan kesalahan kita tapi dikatakan kita yang silap. Bila tanya balik kat diorang, diorang main bantai x tau jek. Huhu. Ape punya org daa. Huhuhu.

13 February 2010

Busynyer aku...

Bila sampai rumah malas gile nk update. Time kat kampus bkn main semangat nk update sokmo. Adoilah. Padahal wifi kt UM sgt2 slow. Paham kan mcmne tahap slow tuh. Hehehehe. Komen lebey2 kena banned lak karang.
Penat2. Byk gile keje nk wat. Uwaaa....
Mcm kitorg lak nak sambut raya. Hahaks. Yg penting aktiviti aku akan smpai ke tgh malam if diizinkan. Yehaa. Ni blom jumpa kengkawan lagik. Huhu. Sok nak ke Kluang. Bz2.
Mlm ni n mlm sok pasti dan pasti ramai org kat area rumah aku. Maklumlah tepi laut. Nak dating sambut Valentine yg HARAM tuh. Huhu. Panas ar area rumah aku...penuh dgn maksiat.Huhu.

p/s:Nk p jog, mancing, main futsal, kedai buku. Haha. Hope sempat wat sumenye

12 February 2010

YUNA- Cinta Sempurna


Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku darimu
Kau berdiri teguh
Aku serba tiada
Aku kekurangan
Dan bila kau tiba aku hilang dari kewujudan

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu

Lepaskanlah diriku
Kerna aku
tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna
Darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

Bukan aku tak pernah
Mengerti dirimu
Ku sanjung setiap kata cinta kau berikan aku
Hilangkan rasa itu
Akhirkan semua
Dan bila kau sedar
Aku hilang dari kewujudan
Ohhh

Sempurnanya sifatmu
Tulusnya hatimu
Jujurnya niatmu
Tingginya kesabaranmu
Lepaskanlah diriku
Kerna aku
Tak mampu tuk menanggung sebuah cinta sempurna darimu
Darimu ohhh
Darimu ohhhh

p/s:Yuna I LOVE U...i mean ur song. Hehe

11 February 2010

Sweet Hometown

Alhamdulillah...

Tepat kul 630pm tadik aku sampai JB. Suka2.
Thanx kepada abg bus yg bawak dgn penuh berkhemah maksud aku berhemah. (SLOW bangat). Malam ni nak p dinner dgn family. Best2. Lama x dinner dgn family.
Cume sedey kucing aku ilang. Uwaaa... Kena bela rimau lak ar pasni.
Otak aku tgh ligat piki nak order apa satgi. Haha.
Lapau kot x mkn lagi arini. Huhuhu.
Orang diet pun x mcm ni. Terkejut gak tgk ada byk perubahan kat JB. Sedar2 ada jek bangunan baru. Perghhh...

08 February 2010

Angka 11

Menyingkap misteri angka 11. Mungkin ke semua ni KEBETULAN atau perancangan yang sangat2 teliti??? Jom kita singkap, pastu pikirkan! ***Aku xnak btau, nnt kang ada kena soal siasat sbb tuduhan melulu. Phm2 ar

1. New York City memiliki 11 huruf.
2. Twin tower membentuk angka 11.
3. Ramsin Yuseb (terrorist yang menyerang twin tower pada 1993) memiliki 11 huruf.
4. George W Bush memiliki 11 huruf.

Mungkin itu sebuah KEBETULAN, tetapi:

1. New York adalah negara bahagian ke 11
2. Pesawat pertama yang merempuh Twin Tower memiliki nombor penerbangan 11.
3. Pesawat itu mengangkut 92 penumpang, 9+2 = 11.
4. Pesawat 1 lagi yang merempuh Twin Tower mengangkut 65 penumpang, 6+5= 11.
5. Tragedi itu terjadi pada 11 September, 9/11, 9+1+1 = 11
6. Ini sama dengan nombor talian kecemasan Amerika iaitu 911, 9+1+1 = 11.

Masih KEBETULAN??? baca lagi untuk membangkitkan pemikiran logik kamu :

1. Kejadian ini adalah kecelakaan pesawat yang ke-254, 2+5+4 = 11.
2. September 11 adalah hari ke 254 dlm tahun itu, 2+5+4 = 11.
3. Pengeboman di Madrid terjadi pada tanggal 3/11/2004, 3+1+1+2+4 = 11.

Masih KEBETULAN, Nah sekarang adalah bukti yang paling mantap :

The most recognized symbol for the US, after the Stars & Stripes, is the Eagle. The following verse is taken from the Quran Al-Karim, the Islamic holy book:

“For it is written that a son of Arabia would awaken a fearsome Eagle. The wrath of the Eagle would be felt throughout the lands of Allah, while some of the people trembled in despair still more rejoiced: for the wrath of the Eagle cleansed the lands of Allah and there was peace.”

That verse is number 9.11 of the Quran.

Masih tidak percaya? Sila cuba yang ini:

Buka Microsoft Word dan lakukan seperti yang dibawah :

1. Taip Q33 NY, ini adalah nombor penerbangan pesawat pertama yang merempuh Twin Towers.
2. Highlight Q33 NY.
3. Besarkan Font menjadi 48.
4. Ganti jenis Font menjadi WINGDINGS

APA YANG KAMU LIHAT ?

p/s:Kebetulan ker???????

07 February 2010

Aku yang BUSY


Wah macam lame jek x jenguk kt blog aku neyh. Haha. Aku busy. Maksud aku, aku mmg btol2 busy. Bkn buat2 busy.

Minggu lepas 2 test n 1 speech. Syukur aku dah lepas speech tuh. Next week ada 2 test gak, 1 presentation, 2 report nak kena anto. Perghhhh…. Mantap gak idup aku. Ni pun baru siap edit sume report. Esok kerja2 mem-print akan dijalankan. Yg penting khamis aku balik JB.

Yehaaaaaa.. x sabo aku nak balik, jumpa parents aku, hang out dgn adik2 aku. Bley p gym, mancing, main game bersama2.

Mancing????

Yeah, dah lama joran aku tergantung tuh. Ades. Nak mancing udang n ikan. X sabo nak pegang umpan, ikat mata kail sume. Lame seyh x ikat mata kail. Mcmne ikat pun dh lupa agaknya. Hehe. Pastu tgh mancing jumpa ular air yang beso dari lengan aku macam aritu. Hahaha. Btol x qiha? (adik ppuan aku)

Pastu nak tgk kreta. Lama ni x bwk kreta. Gatal tgn aku nak memutar stering, menukar gear, kaki menekan pedal minyak sambil menyaksikan meter rpm mencecah 9000rpm. Asik bawak “superbike” kriss berkuasa turbo aku jek. Naik gelap kulit aku. “ireng” bak kata org jowo. Hehe. Bley tlg abah cuci kereta beliau. Lama x polish kereta bagi kilat!

Kawan2, tunggu aku pulang. Kita bley p makan2, lepak2 sambil borak kat kedai kopi. Bley aku pau korg sume. Sume dah kerja, aku jek blajo lagik. Ramai seyh nak jumpa balik ni, berpuluh2 orang kowt. Famous tul aku. Hahahaha.

Then nak p kenduri kawen. Ramai btol kwn2 kawen cuti neyh. Bagus ar, korg pn dh tua. Dh mmg patut pun kawen. Hahaha.

Aku kawen???

Nak kawen apenye, calon pn xde lagik. Relax, degree pn ntah pape. Bkn stakat blom abes degree, seminar utk Latihan Industri pn x abes lagik. Haha. Lagipun aku baru errrrr.....20 Taun. (aku muda lagik kan? Hahahaha)

Ape aku merapu ni, dah hampir 3 pagi. Baru siap kesemuanya. Hope esok berjalan seperti biasa. Study + study + study. Phewww… baru student life. Hahaks. Mata makin rabun, rambut makin sket, naseb baik muka makin kacak. :p.

Ari dah lewat malam dah ni. Aku nak tido. ZZzZzZzZ




p/s:Rindu kat abah, ibu, adik2, kereta, joran, masakan ibu, tlg ibu cuci pinggan, tlg abah cuci kereta……Lame kowt x buat sume tuh. Huhu