Followers

18 September 2009

Pemandu Kita

Andai kita memandu BMW 745i, tak semestinya kita hebat, kita kaya, kita rasa kereta kita mewah, laju dan sebagainya andai takde adab memandu. Walaupun kereta kita mewah, tetap kena hormat yang “kecik” atas jalan raya. Hormat ar sket motorcyclist beb!

Jgn main redah nak masuk jek. Kitorg ni “kecik”, xde cover ape-ape, kalau terlanggar badan yang jadik perisai. Kadang2 rasa geram gak dgn perangai pemandu kereta lagi2 kereta mewah ni.

Macam tadi, tgh hujan, kereta BMW (R* 29) main redah masuk padahal aku kat main road. Menggelabah aku emergency brake. Tlg ar kwn, xkira ko menteri ke, pengarah syarikat ke, ayahanda ke, xsemestinya bley drive kreta ntah pape. Bukan aku mintak utk dihormati setinggi gunung, dijunjung di kepala tapi aku nak sekelumit prasaan kemanusiaan terhadap motorcyclist. Geram gak kdg2 main redah jek. Dah 2 hari berturut eksiden motor berlaku dpn mata aku yg aku kira salah kereta main redah masuk jek!!!

Tadi kwn aku (kak dimah) call, dia eksiden. Terkejut gak dengar. Bykkan bersabar kak dimah, setiap yang berlaku pasti ada hikmah. Jgn dilihat dgn pandangan mata manusia biasa akan perkara yang berlaku, tapi pandanglah sebagai hamba-NYA. Pasti kita akan dapat lihat hikmahnya walaupun itu nasib malang dari kacamata manusia biasa.

Cubalah ada adab sket time drive 2. Aku pemandu kereta gak. Aku cintakan kelajuan gak. Aku ada lesen LITAR lagi, tapi bila atas jalan, hormat org lain. Nak laju, cilok2, turun litar ar bro. Jalanraya utk dikongsi bersama…

p/s: Andai kita nak org hormat kita, kita perlu hormat orang dulu... Bykkan bersabar kak dimah.

4 comments:

maiyah said...

salam.. dorang mmg suka mian redah jer.. maca, akak dulu pun tapi teksi yg selamba kuar simpang pa lagi jd superman ler

Chan Baik said...

nak buat macamne kak, dah itu tabiat diorg.
Huhu...

p/s: kemewahan sesebuah kereta tidak melambangkan ketinggian etika pemandu kereta itu. Haha

Fiq said...

tu pasal... tu belum kira yang eksiden motor sorang2 lagi kan...hahaha

Chan Baik said...

eksiden motor sorg2 fiq? macam penah dgr cite ni. kawan aku penah alami. hehehehehehe