Followers

06 October 2009

Kisah Ketam

Ada seorang lelaki Melayu yang ingin beli ketam dari penjual ketam yang berbangsa cina.
Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?
Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?
Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk mana ketam melayu, mana ketam cina?
Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalam bekas tak ada tutup…ketam melayu la….
Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup?
Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.
Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?
Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

Pengajaran:
Paham x? Cube kita tgk realiti hari ini, if ada seorang bangsa melayu berjaya dalam sesuatu perniagaan, sudah pasti org itu taknak ajar org melayu lain berjaya. Dia ingin berjaya seorang diri. Ini berbeza dgn sikap peniaga berbangsa cina. Org melayu bila tgk org melayu lain berjaya, mula tabur fitnah cakap 'ada guna'lah tuh. Nauzubillah. Bila tgk org berjaya je, start ar pi jumpa bomoh mane2 nak bagi perniagaan org tuh lingkup. orang melayu penuh dengan PHD (perasaan hasad dengki). Ini ke sikap orang melayu, orang bangsa kita. Aku malu. Aku pernah menghadapi benda ni banyak kali. Aku byk gak tanya kat kawan2 peniaga cina aku. Pandangan dan sikap dari peniaga cina ni lain. Diorang nak semua kawan2 cina diorang berjaya. Me myself pun peniaga dan usahawan jugak. Aku lagi suka if ramai anak bangsaku yang berjaya....

1 comment: